Open brief aan Wann.es

Lieve Wann.es,

Uiteraard begrijp ik je wantrouwen ten opzichte van het nieuwe systeem, beter bekend onder de naam Mac OS X. Veranderen, zeker naar iets dat zoveel vernieuwender en zoveel meer vooruitstrevend is dan het oude vertrouwde systeem dat we al die jaren gewoon zijn, is niet altijd even gemakkelijk.

Sta me toe om je een hand te reiken en je een beetje wegwijs te maken in de onbekende wereld van de Mac. Ik ga je voorbeelden beantwoorden en je zal zien, het grootste deel van je frustratie ligt in “gewoonte” en “kennis”.

  1. Een bepaalde extensie toewijzen aan een applicatie. Rechterklik (of ctrl-klik wanneer je nog een 1-knopsmuis hebt) op een bestand en kies voor “Get Info”. Ik heb mijn Mac ingesteld in het Engels, maar dat kon even goed het Nederlands zijn of het Katalaans, want zoals je weet, Mac OS X is out-of-the-box multilingual. Je krijgt het onderstaande scherm (die ik trouwens ook heb genomen met de out-of-the-box screenshot functionaliteit). Ik heb de verschillende opties dichtgeklapt om enkel de informatie over te houden die hier van belang is.
    Selecteer een andere applicatie onder “Open with:” en klik vervolgens op de knop “Change all…” die eronder staat. Je zal zien dat vanaf dan alle bestanden van dat type (niet van die extensie want Mac OS X herkent de feitelijke bestandstypes, ongeacht welke extensie ze hebben) zullen openen met het gekozen programma.
    Assign other application to a file type
  2. Numeriek toetsenbord heeft een komma ipv een punt. Helaas zal ik hier ook op moeten antwoorden “ja dat gebruik ik niet”. Ik werk op een laptop die bovendien een querty klavier heeft. Brengt me meteen bij een tegenargument: Bij Windows heb je de keuze tussen de layouts “US” en “US International”. Bij de eerste layout kun je geen deeltekens’s, tildes, hoedjes, accentjes… leggen op de gewenste letters, dus moet je de tweede nemen. Alleen is dit zeer frustrerend bij het programmeren omdat de " pas verschijnt na tweemaal duwen. (De eerste keer is om het deelteken in ë te kunnen maken). Bij dit probleem kan ik je niet out of the box verder helpen, want ik heb geen ervaring met wat “Belgisch” layout doet bij een klavier met nummeriek toetsenbord. Ukelele (mij ook onbekend) kan je inderdaad mogelijk verder helpen.
  3. iCal doet inderdaad niet mee aan het schrijven via andere applicaties naar Google Calendar. iCal heeft daar geen andere applicaties voor nodig: die kan dat zelf. iSync kun je gebruiken om je adresboek te synchroniseren met die van GMail.
  4. Sneltoetsen door vensters bladeren, dat kan op vele verschillende manieren. In de eerste plaats is er Exposé. De defaults zijn in de loop van de tijd veranderd, dus je moet even kijken hoe de instelling op jouw systeem zijn. Hiermee kun je een overzicht van alle vensters (alle openstaande of enkel die van een bepaalde applicatie) bekijken.
    Als ik me niet vergis ben je echter op zoek naar de shortcut voor windows-tab. Wel, probeer cmd-tab eens? Er bestaat een overzicht van alle default keyboard shortcuts (waaronder enkele waarbij je inderdaad minstens 2 personen nodig hebt om ze in te duwen) maar ook hier geldt: pas ze aan hoe je zelf wil!
  5. Home en End bestaan inderdaad niet. Cmd+pijltje is the way to do it. Ze staan 10cm uit elkaar, akkoord, maar is het zo’n grote moeite om met je linkerduim (!) de cmd-toets in te duwen en de rechterwijsvinger op een pijltje te duwen? Akkoord, in sommige programma’s (ik denk aan Dreamweaver, ik denk aan applicaties die ports uit een windows omgeving zijn) moet je eerder Fn+pijltje duwen. Hier bestaat hier en daar inconsistentie maar dan is nog maar de vraag: ligt dat aan het OS of ligt het aan de applicatie. Op het werk gebruiken we FirstClass als e-mail client en de normale toetsencombinaties (tot zelfs ctrl+backspace of ctrl+b) werken niet zoals je zou verwachten.

Het is een feit dat je moet wennen. Het is een feit dat je je te complex denkpatroon moet laten varen en terug logisch intuïtief moet leren nadenken. Toegegeven, het is vooral wennen maar na een tijdje zul je merken dat je met een Mac (met keyboard shortcuts!) veel sneller kunt werken dan met het Windows systeem. Akkoord, ik voel me bijna even goed onder een Ubuntu systeem op een PC als op mijn Mac. Op een Mac kan ik echter alles doen wat ik ook op mijn Ubuntu systeem kan (met uitzondering dan van het hercompileren van de kernel) maar met mijn Ubuntu systeem kan ik niet meteen alles wat ik met mijn Mac kan realiseren.

Het is een kwestie van gewoonte. En van kennis. En openstaan voor. Maar dat geldt voor alles. Je moet niet aan iets nieuw beginnen wanneer je per definitie tegen bent. Hoe goed die nieuwigheid ook mag zijn, je zal altijd het negatieve blijven zien. Want oh ja, er zijn ook negatieve punten aan een Mac. Ik denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van een folder of een bestand. Kopieren kun je. Drag en Drop kun je. Maar knippen-en-plakken mag je vergeten.

Hopelijk ben ik je van dienst kunnen zijn.
Met vriendelijke groeten…

2 Comments

  1. December 3, 2009

    Bert, erg bedankt.
    Ik ben me er van bewust dat het niet altijd even eenvoudig is, zeker wel.
    En versta me niet geheel en al verkeerd: openstaan voor de dingen is key.
    Maar. Thuis werk ik op ubuntu. Nu ja, werken. Ik doe mijn thuiszaken op ubuntu.
    En die switch (vista – ubuntu) ging veel makkelijker dan nu de xp-mac experience.

    Ik geef het nog wat tijd en zal er ook wel mee weg kunnen na verloop van.
    Wel: erg bedankt voor de tips!

  2. Dirk
    December 3, 2009

    Het gaat ondertussen al een heel stuk beter met Wann.es dan gisteren. De tranen zijn gedroogd, het shaken is opgehouden en hij kan terug praten zonder de hele tijd naar z’n zakdoek te grijpen. Hij, én zijn gevoelige zieltje, komen er wel door, denk ik 😉

    Bedankt aan alle vrienden en collega’s die hem zo gesteund hebben in deze toch wel bijzonder moeilijke tijd.

Comments are closed.